Ettglasjuice
14Jun/112

Seven [Film]

Med Morgan Freeman och Brad Pitt i huvudrollerna ger Seven (även känd som Se7en) oss en inblick i utredningen kring en rad minst sagt obehagliga mord. Seriemördaren som står bakom dåden använder sig av de sju dödssynderna som symbolik inför hur offrens liv ska tas. Det bjuds på tät spänning när Pitt och Freemans karaktärer gör sitt yttersta för att fånga den lika vansinniga som geniala mördaren innan alla sju offer har fallit.

 • Galet snygg film där foto, atmosfär och scenerier skapar en obehagliga och svart stämning.
 • Strålande prestationer från samtliga skådespelare.
 • En lika finurligt berättad som skriven historia.
 • Nästan uteslutande genialt genomtänkta och presenterade mord.
 • Tryckande och för atmosfären väldigt passande ljudbild.
 • Tät spänning från början till slut.

 • Delar av slutet och hur det hela knyts ihop är inte helt perfekta, men det är egentligen bara petitesser i sammanhanget.

Skulle någon stanna mig på gatan och be mig att på rak arm nämna en fantastiskt bra thriller är chanserna stora att filmen jag skulle nämna är Seven. Inte nog med att regissören David Fincher gör ett sedvanligt fantastiskt jobb är varenda liten detalj från manus till skådespel till foto utsökt utförda. De mer intensiva scenerna ökar pulsen medan de groteska och hemska morden får mig att känna lagom mängder av avsky, äckel, obehag och nyfikenhet. Trots att jag redan sett filmen tidigare kan jag inte hjälpa att sitta som på en knivsegg ända tills eftertexterna rullar och även om jag nu kan se några små brister råder ingen tvekan om att Seven är fenomenal thriller som alla bör se.

Speciella kriterier: Ges tillräckligt stor inblick i utredningen så att vi som åskådare har möjlighet att själva "lösa fallet"?

Ett halvfullt glas innebär att filmen är tillräckligt bra för att rekommenderas men inte uppfyller de speciella kriterier som ställts. I fallet Seven rör det sig om en fenomenal thriller som får hjärtat att pumpa, kugghjulen i huvudet att snurra och magen att vända sig. Det sistnämnda också precis lagom mycket (alltså inte alls i nivå med Saw eller liknande). Däremot ges inga direkta möjligheter för oss som åskådare att vara delaktiga i utredningen och själva få lösa mordfallen, men det är också helt i filmens linje och utan att spoilera något är det inget man saknar. Har du inte sett Seven ännu är det god tid att göra så.

Vad tycker du om Seven? Är du som jag fascinerad av smarta thrillers som får kugghjulen att snurra lika mycket som hjärtat pumpar? Finns det andra filmer inom genren som du tycker gör ett lika bra eller kanske till och med bättre jobb?

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (2) Trackbacks (0)
 1. Vilket sammanträffande, jag såg faktiskt filmen igår, för andra gången i ordningen.
  Jag kan tycka att det är en fantastisk film, men den griper inte riktigt tag i mig som tittare på det sättet som jag skulle vilja. Och det har antagligen att göra med det sistnämnda du nämner Berg, att jag som tittare inte får vara med och ”lösa” pusslen själv, jag känner mig inte riktigt smart när jag tittar på filmen. Vilket jag gärna vill se ifrån en sådan här film.

  Men samtidigt är det en så oerhört tät atmosfär och stämning filmen genom att jag skulle rekommendera filmen sju dagar i veckan. :)

 2. Kletet: Kul sammanträffande! Jag kan förstå din kritik även om jag personligen inte tycker att just Seven tappar på grund av det just eftersom den har det upplägget den har. Annars är jag precis på din sida och tycker att det är oerhört tillfredsställande att kunna lösa fallet innan det avslöjas på vita duken i sådana här filmer, förutsatt att lösningen inte är för uppenbar eller banal.


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.