Ettglasjuice
1Dec/118

Årets överraskning och årets besvikelse #bloggoty11

Årets överraskning: Bastion

Det var förvisso en hel del hype i vissa kretsar när Bastion började närma sig men inte ens efter släppet och den överväldigande positiva kritiken som riktades spelet var jag helt övertygad om dess storhet. Döm av min förvåning när jag sedan inte bara fick ta del av ett episkt och charmigt äventyr utan även ett av årets allra bästa spel.

Runner up: ?

Jag har ärligt talat inte blivit överraskad särdeles mycket under 2011. Visst är Portal 2 än mer fantastiskt än jag vågade hoppats på och Gears of War 3 avslutade trilogin på ett något oväntat bra sätt. Men inget utöver Bastion har egentligen överträffat förväntningarna så pass mycket att det överraskat.

Årets besvikelse: Uncharted 3

Uncharted 3 är på inget sätt ett dåligt spel eller ens ett misslyckande; det gör ganska exakt det som de tidigare spelen lyckats med men än mer storskaligt och äventyrligt. Men jag kan inte låta bli att ändå bli besviken över att inte ett enda av de problem jag haft med de tidigare delarna i serien har åtgärdats över huvud taget. Det lämnar mig inte nödvändigtvis speciellt besviken på spelet som sådant utan mer besviken över seriens utveckling och en misstro inför dess framtid.

Runner up: Dungeons

Dungeons borde egentligen diskvalificeras från att vara med här eftersom jag inte ens har spelat det men spelet har ändå lyckats göra mig både överraskad och besviken. När jag först lade märke till spelet på Steam var det med ett glädjetjut jag konstaterade "Dungeon Keeper är tillbaka!" och lade genast till spelet högt i min wishlist. När jag sedan kikade på klipp från spelet och kunde konstatera att det inte alls rör sig om ett nytt Dungeon Keeper utan mer ett Theme Park med demon-tema (och fasansfullt unken inramning) blev besvikelsen total och spelet försvann lika snabbt från inköpslistan som det nyss hade hamnat där.

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (8) Trackbacks (2)
 1. Intressant att du tar upp Dungeons, jag kände precis som dig när jag såg det och sedan när jag testade det. Men jag gav det faktiskt en chans och tänkte att det här är inte Dungeon Keeper, utan bara ett spel som råkar vara i samma miljö som Dungeon Keeper. Och med den inställningen så körde jag igenom hela spelet riktigt nöjd med vad jag fick för pengarna. Det är verkligen inget Dungeon Keeper, men det är inget dåligt spel heller. Klart värt att ta sig an, kanske redan vid årets Steamjulrea? Såg att en uppföljare, eller expansionspaket eller vad man ska kalla det redan har släppts oxå! Något för mig att kika närmare på tror jag bestämt ;)

 2. Hur skulle du beskriva Dungeons i förhållande till andra strategititlar Aftonstjaerna? Jag har _väldigt_ svårt för titlar av Sim-typ och Dungeon Keeper är egentligen ett av väldigt få sådana titlar som jag verkligen föll för. Men det låter ju lovande att Dungeons inte är ren skit trots att det inte för vidare DK-arvet :)

 3. Åh Dungeon Keeper<3 Sjukt hur många timmar jag spenderat i det spelet som yngre.
  Behövs verkligen en hyllning/klon till det!

 4. Åh, bastion! Måste köra igenom det. Har bara testat som snabbast!

 5. Bastion kan jag helt klart hålla med om. Jag köpte det egentligen bara för att jag hörde en intervju med en av skaparna vilket väckte intresset. Men jäklar vad fascinerande det var. Just upplägget med historieberättandet iaf. Funderade på att välja det som min överraskning i år.

  Dungeons har jag inte provat än. Köpte det för typ 90kr på någon rea iom att det ändå verkade bra fast det inte var DK.. får se när det hinns med.

 6. Bastion fick ännu en knuff uppåt på prioritetslistan :D

  Intressant om Dungeons. Vet fler som reagerade som du. (Har själv ingen koll på det)

 7. Bastion rekommenderar jag verkligen att alla testar, helt underbart <3

 8. Oh, Bastion. Hade helt flugit under min radar tills en dag när min rumskamrat satt och spelade det och efter det var jag fast. Älskar berättarrösten! Bra val och håller med, definitivt en överraskning.

  Hoppas för övrigt att de lägger ner Uncharted-serien efter det till PS Vita och fokuserar på ett nytt projekt. Man ska sluta när man är på topp innan det blir tjatigt.


Leave a comment

(required)