Ettglasjuice
28Feb/120

Oscars-galan 2012

Efter att ha gett upp på grund av trötthet under natten då Oscars-galan sändes live (men börjar ju bli gammal på riktigt :P) blev det istället den nedbantade sammanfattningen på tisdagskvällen som vi valde att titta på. Så här i efterhand var det nog ett bra beslut oavsett med tanke på hur mycket bättre flyt det var utan (lika många) ständiga avbrott. Dessutom slapp vi Filip och Fredrik som fått ta ganska mycket, troligtvis ganska befogad, skit som kommenterar för en filmgala utan direkt stor filmkunskap.

När det gällde själva prisutdelningen var det ett gäng filmer som vi av en eller annan anledning inte hade sett innan galan. Hugo Cabernet och The Artist som var de filmerna med flest nomineringar var helt enkelt omöjligt att kunna se i Sverige, åtminstone lagligt, innan galan. Dessutom tog vi oss aldrig till bio-salongen för att se War Horse eller Extremely Loud & Incredibly Close, vilket innebar att vi hade sett fem av de nio nominerad i bästa film. Bland de animerade har vi slarvat betydligt mer och såg bara Kung Fu Panda 2 innan galan. Alla filmer vi har missat är dock sådana som vi kommer se framöver och vi får återkomma med vår slutgiltiga åsikt om vilka filmer som förtjänade att vinna mest.

Bland de "mindre priserna" var det först i kategorin bästa kvinnliga biroll som både jag och Linnea var ense om att Octavia Spencer från The Help var klart värd att vinna trots att vi bara hade uppfattning om skådespelarinsatserna från två av kategorins nominerade. Bästa manliga huvudroll var däremot en kategori där vi hade uppfattning om tre av de fem nominerade. Medan Linnea pendlade mellan fantastiska insatser av Gary Oldman i Tinker Tailor Soldier Spy och Brad Pitt i Moneyball var jag övertygad om att den sistnämnde var den som gjort en bäst insats. Vinnaren blev till slut Jean Dujardin för sin insats i The Artist och även om vi inte har sett filmen måste man väl erkänna att om en stumfilm i dag kan hänföra så många människor bör skådespelarinsatsen från filmens huvudroll vara något utöver det vanliga. Jag håller dock fortfarande Brad Pitts insats i Moneyball som en av de mest genuint äkta skådespelarinsatserna som jag någonsin haft äran att bevittna.

När det sedan kom till filmkategorin var väl i princip alla helt övertygade om att The Artist skulle kamma hem den kategorin framförallt efter att ha vunnit bästa regi. Mycket riktigt blev det så och både jag och Linnea är vansinnigt sugna på att se filmen så snart vi får möjlighet till det. Hade jag fått välja av de fem filmerna (The Help, Moneyball, The Descendants, Midnight in Paris och The Tree of Life) vi hade sett skulle Moneyball vara den som jag skulle vilja sett vinna medan Linnea inte tyckte att någon av de fem filmerna vi sett förtjänade en Oscar för bästa film men om hon tvingades välja skulle det bli Moneyball. Vi får se hur de åsikterna står sig när vi fått tillfälle att se alla nominerade filmer och kan återkomma med våra slutgiltiga åsikter om rätt film vann.

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.