Ettglasjuice
31Mar/110

Sammanfattning av Månadens tema Mars 2011 – Skräck

Den första månaden här på nya bloggen har nu nått sitt slut och det är dags att sammanfatta det allra fösta månadens tema - skräck. Här hittar ni länkar till alla inlägg, omdömen och allt som blivit publicerat på temat under månaden som gått. Som avslutning ska jag försöka mig på att sammanfatta intrycken från månaden och se om jag hittar ett svar på var man egentligen hittar bäst skräckupplevelser - i böcker, spel, filmer eller tv-serier?

Inlägg

Omdömen

Bok

Film

Spel

Tv

Sammanfattning

En av de stora anledningarna till att jag valde skräck som tema var för att testa mina gränser lite. Jag är medveten om att jag är mer lättskrämd än många hårdhudade gamers och filmälskare där ute och försökte börja ganska lugnt denna månad för att sedan lägga i en högre växel vid en eventuell återkomst till samma tema i framtiden. Det visade sig dock att jag kanske valde lite väl snälla upplevelser om målet nu var att jag faktiskt skulle bli skrämd. Men jag känner mig ändå väldigt nöjd med månaden då jag fått chansen att uppleva två riktigt bra böcker, återvända till två härliga klassiska filmer, ta del av en väldigt lovande tv-series första säsong och spelat två engagerande och skrämmande spel.

Baserat på det jag upplevt skulle spel tätt följt av film vara de klart starkaste skräckmedierna, men då tror jag själv att jag just i film- och bokväg valt väldigt "snälla" skräckexempel. Skulle jag börja vandra i de allra mest skrämmande filmerna hade vi nog sett direkta avhopp från åtagandet att titta igenom dem. Men om vi nu tittar på det jag upplevt var det egentligen bara tre upplevelser som jag knappt hade klarat av utan någon annan i lägenheten nämligen Amnesia, Dead Space och The Shining som alla tre belönades med fulla glas. Det råder ingen tvekan om att olika medier skrämmer på olika premisser och jag tror nog att de allra läskigaste filmerna fortfarande är mer skrämmande än de allra mest skrämmande spelen. Kanske för att man i det sistnämnda faktiskt har viss kontroll medan man i filmväg inte kan kontrollera utfallet utan tvingas följa med i svängarna vare sig man vill eller inte (förutsatt att man inte stänger av filmen ^^).

En sak är i alla fall säker, det finns inget krav på att faktiskt bli skrämd för att njuta av en upplevelse som klassas som skräck, det är framförallt böckerna Någon i din säng och Låt den rätte komma in klockrena exempel på.

Vad tycker ni om valen av filmer, spel, böcker och tv-serier som jag valt att ta del av? Är det något exempel inom de olika medierna som ni tycker än bättre förmedlar skräckkänslan än de jag valt här? Kommentera gärna nedan så kanske jag återkommer till temat när hösten närmar sig ;P

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.