Ettglasjuice
21Apr/120

Duke Nukem VS Master Chief

Efter att ha spelat Duke Nukem Forever och den blekblonda hertigen fäller en dräpande kommentar om att han inte behöver någon power armor när han erbjuds Master Chiefs gröna rustning började jag tänka. Vem är egentligen mest macho av Duke och Master Chief eller är det någon annan? Svaret finner vi i Machokampen där åtta av de hårigaste, hårdaste och mest hybrisfyllda hjältarna möter varandra för att avgöra vem som är mest macho.

I första kvartsfinalen är det just Duke Nukem och Master Chief som möts i fem olika kategorier!

Attityd

Attityden är viktig när våra hjältar vill hålla skenet uppe om att de trots allt är hårdare än hårdast. Duke Nukem kör fullt ut på 90-talspastischen med blont hår, pumpade muskler och solglasögon. Han slänger även ur sig förolämpningar och drar gärna till med sexistiska skämt och/eller bajs- och kiss-humor. Master Chief går raka motsatsen och är inte lika plump utan låter istället sitt stoiska utseende få tala för sig själv. Som en man av få ord inger Master Chief också en viss grad av respekt när hans djupa stämma hörs och de få förolämpningarna är val valda och har finess. Här vinner det avslappnat coola över det överdrivet kaxiga alla dagar.

Vinnare: Master Chief

Anfall

Båda två använder många olika vapen av varierad typ. Master Chief sportar diverse kulsprutande elddon, utomjordiska plasmavapen, raketgevär och en variation av handgranater. Dukes arsenal består istället av många av samma typ av vapen men har en liten twist med en krympningsstråle och ett vapen som kan frysa sin motståndare. Även om kampen är jämn har Duke en liten fördel i form av kreativitet här.

Vinnare: Duke Nukem

Försvar

Den här kategorin koncentreras ner i en slutgiltig kamp mellan kött och ben och cyberrustning med olika egenskaper. Där Duke inte har något direkt försvar mer än sin hårda hud, som förvisso tål mycket stryk, har Master Chief tillgång till en rustning som inte bara skyddar mot diverse attacker utan dessutom har tillgång till förmågor som kan utöka försvaret ytterligare. Hur mycket Duke än tycker att "power armor is for pussies" kvarstår faktum att Master Chief aldrig lämnar sitt näst intill ogenomträngliga skal och har en klar fördel i försvarskategorin.

Vinnare: Master Chief

Stridsteknik

Båda kämparna använder primärt en rättfram stridsteknik som består i mångt och mycket av att fylla fienderna med bly och annat skadligt så snabbt som möjligt. Båda två har dessutom tillgång till jetpacks vilket ger dem förmågan att attackera från luften. Men där Duke inte känner till någon annan taktik än direkt anfall har Master Chief ett ess i sin rockärm i form av möjligheten att bli nästintill osynlig och faktiskt smyga sig på sin motståndare. Nu kanske det inte verkar så extremt macho att undvika direkt konflikt men att smyga sig på sin motståndare och skära halsen av denne är lika effektivt som det är brutalt.

Vinnare: Master Chief

Framgång

I denna kategori mäts de två kombatanternas framgångar genom en enkel jämförelse av det genomsnittliga Metacritic-betyget över några titlar som de innehar huvudrollen. Inga remakes eller återutgivningar räknas med och bara ursprungsmediet behandlas. Master Chief går starkt ut med 97 för Halo: Combat Evolved, 95 för Halo 2 och 94 för Halo 3 med ett genomsnitt på cirka 95,3. Duke Nukems första titlar finns inte med på Metacritics men det finns en hel rad med titlar att utgå från ändå. 89 för Duke Nukem 3D (PC), 29 för Duke Nukem: Critical Mass (DS), 37 för Duke Nukem: Land of the Babes (PS1), 78 för Duke Nukem: Manhattan Project (PC), 81 för Duke Nukem Advance (GBA) och ett genomsnitt på 51 för Duke Nukem Forever över de tre release-formaten för ett totalt genomsnitt på cirka 60,8.

Vinnare: Master Chief

Slutgiltig vinnare

Master Chief går enkelt segrande ur denna kamp med en förkrossade seger på 4-1. "Power armor is for pussies" deklarerar Duke i Duke Nukem Forever och får sedan se sig krossas av just en sådan "pussy". Tack vare coolare attityd, bättre försvar, mer varierad stridsteknik och en överlägsen vinst på framgångssidan går Master Chief vidare till semifinalen utan mycket till en skråma i sin glänsande rustning.

Håller du med i min bedömning? Vem är vinnaren i denna kvartsfinal om du skulle få bestämma?

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.