Ettglasjuice
23Mar/113

Zombier VS Atombomb

Om det värsta skulle hända och jorden så gott som skulle gå under är chanserna till efterlevnad för de få överlevande olika beroende på orsaken. Två populära teman på vad som skulle kunna radera stora delar av mänskligheten, och bara lämna några enstaka överlevande kvar, är kärnvapenkrig och spridningen av ett zombievirus. Men vilket skulle egentligen vara värst; att bli en av de få kvar att försöka överleva i en värld fylld av radioaktivt avfall eller levande döda som vill äta din hjärna? Svaret försöker vi reda ut i denna upplaga av Versus!

Profil: Zombier
Rekommenderad tittning: The Walking Dead

Oavsett vad orsaken till en zombieapokalyps är så är risken stor att den sprids fort. På grund av att zombier smittar av sig av sin sjukdom, och indirekt förvandlar de bitna till nya zombier, blir varje offer som faller för dessa levande döda ytterligare ett hot för de kvarlevande.

Profil: Atombomb
Rekommenderad läsning: The Road

Lämnar stor förödelse bakom sig och påverkar inte bara människor då i princip varenda levande ting på planeten riskerar utplåning. Kontaminerar dessutom vatten, växtlighet och riskerar att göra planeten obeboelig.

 

Det här handlar om en frågeställning i samma kategori som pest eller kolera - det godare av två onda ting. För att reda ut vilken av de två apokalypserna som skulle vara värst måste vi framförallt reda ut vilken som faktiskt är svårast och/eller jobbigaste att överleva.

I fallet med zombier har vi fördelen jämfört med en kärnvapenexplosion att naturresurserna fortfarande är intakta. Men istället har vi ett ständigt närvarande hot som är mycket mer oberäkneligt än efterföljderna av kärnvapnen. Dessutom har du det känslomässiga dilemmat i att dina nära och kära kan finnas där ute fast nu som del av hotet, en psykisk påfrestning som kan få även den bäste att kapitulera även om man överlever den direkta faran. I samma linje är vetskapen om att du vid ett litet bett kan förvandlas till en levande död och ingen vet säkert hur stor, om någon, del av medvetandet som finns kvar efter att man förvandlats.

Det allra värsta med en atombombsapokalyps å andra sidan är självklart risken att jorden kommer bli obeboelig, om den inte redan befinner sig i det stadiet direkt efter explosionerna. Vi förutsätter att planeten inte blir fullständigt förstörd innan du själv dör av ålder och frågar oss då hur man kan tänkas överleva i den nya världen. Mat, rent vatten och ställen att husera kommer bli lyxvara. Även om inga zombier jagar dig för att äta din hjärna finns såklart risken att folk är redo att döda för att få ta del av de förnödenheter som du behöver för att överleva. Där zombier utgör en ständig hotfull närvaro har du här istället en allt större kamp mot att bara överleva de mest grundläggande behoven i en värld där de blir allt svårare att fylla för var dag som går.

Vilken typ av apokalyps tror du skulle vara den allra vidrigaste? Föredrar du att bli jagad av zombier eller att tvingas överleva i en värld som sakta ruttnar framför dina ögon? Försök sprida lite glädje genom att lyfta fram det bättre av två onda i kommentarerna här nedan! ^^

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (3) Trackbacks (0)
  1. Oj, det är verkligen pest eller kolera! Jag tror ändå att jag skulle välja zombieödet faktiskt, då det känns som om det bara finns ett hot; zombiesarna. Visserligen kanske det finns folk som ändå försöker ta det man har, men jag tror och hoppas att man i den situationen skulle vara lite mer medmänsklig iom att man är allierad mot de odöda. Väljer man däremot atombomben är det ju både naturen och människorna man har emot sig… Å andra sidan är min allra största skräck (och fascination) just zombies, men vafan! Bara man har ett par schyssta vapen och ser till att hänga med folk med passion för att döda så är det ju rätt lugnt! Har man dessutom sett Walking Dead och annan bra zombiekvalitet har man ju ett par hållbara tips för att klara sig! Du vet; cardio, fasten your seatbelt, always check bathrooms…! :)

  2. Haha, härligt resonemang Elin! Jag är nog inne på lite samma linje som dig, att leva i en värld med zombier känns på något konstigt sätt mer muntert och hanterbart än att leva i en ständigt döende värld.

    Sen är ju frågan om jag skulle överleva någon av apokalypserna i någon större utsträckning. Mer troligt är ju att jag skulle bli något av de första offren om jag inte hittar någon med större överlevnadsegenskaper som kan skydda och hjälpa mig mot de olika hoten :P

  3. Problemet med atombomber, som du är inne på, är risken för att strålningen kan komma att skada planeten permanent vilket gör zombieapokalypsen till det givna valet. Sen kanske livet som zombie inte är så dumt heller. Lalla omkring lite mumlande och stönande i väntan på färskt människokött låter ganska soft. ;)


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.