Ettglasjuice
1Maj/110

Band of Brothers [Tv-serie]

I tio avsnitt får vi följa Easy Company på deras resa genom stridigheterna under andra världskriget. Band of Brothers är kriget ur olika perspektiv presenterat som en tv-serie med liknande produktionsvärden som stora Hollywood-filmer i stil med Saving Private Ryan.

  • Vansinnigt snygg och välljudande serie som står och slåss i samma liga som de allra mest påkostade krigsfilmerna genom tiderna.
  • Högkvalitativt skådespel.
  • Intressant och något nyanserat koncept där vi får ta del av händelserna från flera olika perspektiv inom ett och samma kompani av soldater.
  • Aldrig förskönande och på så sätt väldigt tung och realistisk i sitt framförande.
  • På samma plan heller aldrig överdrivet blödig och känns något mer objektiv i sin tolkning av kriget än till exempel Saving Private Ryan.

  • Det är förvisso en återberättelse från den ena sidan och därav blir såklart upplevelserna något vinklade, men återigen känns tyskarna som ett grått, elakt hot utan samma värden eller känslor som på "den goda sidan" av striden. Det ska dock nämnas att motståndarsidan inte målas alls lika svart som i andra sammanhang.
  • På grund av det stora antalet av inblandade karaktärer blir det lätt att tappa bort vem som är vem. Detta i sin tur leder till att man inte känner riktigt lika starkt för karaktärerna som stupar som man gjort om större fokus legat på ett färre antal personer.

Det är såklart svårt att inte dra paralleller till Saving Private Ryan framförallt för att Band of Brothers påminner till viss del om filmen vilket såklart härstammar från att såväl Steven Spielberg som Tom Hanks är inblandade i båda. Där Saving Private Ryan är mer av en episk krigsfilm med ett emotionellt tema känns Band of Brothers skitigare och mer realistisk både i sina karaktärsporträtt som i skildringen av striderna. De tyngre partierna är verkligen tunga och det är svårt att inte känna stor sympati för de som stred och dog i slagen som presenteras. Band of Brothers skulle ha kunnat bli en oerhört mycket mer emotionell historia men istället för att ta steget och riskera att bli blödig är det istället något som känns som en sund och rättvis skildring av kriget. Utan att romantisera eller för den delen försöka forcera känslovärden ner i halsen på mig som tittare. Och det är beundransvärt bara i sig.

Speciella kriterier: Är brödraskap ett centralt tema i tv-serien?

Ett fullt glas innebär att tv-serien är bra och rekommenderas samtidigt som den dessutom uppfyller de speciella kriterier som ställs. I fallet Band of Brothers rör det sig om en stark, snygg och välljudande serie som skildrar ett krig på ett sätt som skulle vara omöjligt i andra medier. Värderingar som förmedlas är bland annat kravet på att bevisa sig värdig till sina vapenbröders förtroende men också hur obegränsat detta förtroende sedan är. Det här är människor som är villiga att lägga sina liv i andras händer utan att tveka en sekund.

Vad tycker du om Band of Brothers? Är det en bättre version av Saving Private Ryan eller till och med något mycket mer? Tycker du att skildringen känns rättvis eller sedvanligt patriotisk? Berätta i kommentarerna nedan!

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.