Ettglasjuice
10Maj/110

Back to the Future [Film]

Nämner man tidsresande är det nog få som inte åtminstone ägnar ett ögonblicks tanke till den klassiska filmserien Back to the Future (Tillbaka till framtiden). I den första delen får vi följa unga Marty McFly när han av en slump råkar ta sin kamrat Doc Browns tidsmaskin och landar i en tid då Martys fortfarande unga föräldrar ännu inte har fallit för varandra. Det som följer är en humoristisk historia om Martys försök att undvika att förändra historiens gång samtidigt som han ska ta sig tillbaka till framtiden.

 

  • Klassiker inom temat tidsresande med ett väldigt avslappnat och skönt förhållande till riskerna och möjligheterna med tidsresande.
  • Underhållande familjeunderhållning som man kan uppskatta oavsett ålder.
  • Härliga karaktärer där Dr. Emmet Brown fortfarande lyser starkast.
  • Humorn som spelar på det obekväma blir aldrig jobbig eller påfrestande.
  • Bra avvägt tempo som växlar mellan det rent avkopplade till lite mer spänningsfyllda.
  • En än idag ganska unik approach till äventyrsfilmer.

  • De oerhört stereotypiska karaktärerna kan kännas lite tröttsamma, men funkar ändå i sammanhanget.

Back to the Future är säkerligen en favorit hos många som såg den som yngre, och det med rätta. Genom sin avslappnade och lättsmälta atmosfär kombinerat med fantasin om att kunna resa i tiden bjuder filmen på underhållning som verkligen passar alla. Back to the Future tilltalar såväl äventyraren som nörden inom mig när jag lockas med tidsresande som det ultimata utforskandet och det snackas gigawatt, plutonium och "flux capacitor". Själva tidsaspekten utforskas i form av en linjär tidslinje där risken att Martys föräldrar aldrig blir ihop skulle innebära att han aldrig ens funnits, han påverkar alltså direkt sin nutid genom sådant som händer i dåtiden. Det hela används väldigt väl både som grund för komik och spänning där paralleller ständigt tas mellan de två tidsåldrarna på 50- och 80-talet. Filmen har åldrats med värdighet och även om den aldrig har något större eller djupare att säga är det aldrig behövligt och direkt befriande som skön och avslappnad underhållning.

Speciella kriterier: Hanteras tidsparadoxer på ett kreativt, roligt eller allmänt bra sätt?

Ett fullt glas innebär att filmen är bra och rekommenderas och dessutom uppfyller de speciella kriterier som ställts. I fallet Back to the Future rör det sig om ett underhållande och lättsamt roande familjeäventyr som håller än idag. Tidsparadoxerna kanske inte riktigt håller rent logiskt, till exempel besvaras inte varför Marty själv inte direkt påverkas av förändringarna i dåtiden, men de fyller en stark funktion för berättandet och underhållningen i filmen.

Vad tycker du om Back to the Future? Har du återvänt till filmen på senare dagar och i sådant fall hur tycker du att den står sig idag? Är tidsresandet i filmen en typ av tidsresande som du föredrar, det vill säga ett mer lättsamt recept för spänning och humor, eller gillar du lite mer djupare och logiskt ifrågasättande teman? Dela dina åsikter i kommentarerna nedan!

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.