Ettglasjuice
18Maj/113

Primer [Film]

Ett litet företag arbetar med vad de hoppas kommer bli deras stora genombrott inom vetenskapliga uppfinningar. Men när de inser att de genom en slump har upptäckt möjligheten att resa i tiden ställs frågan på sin spets vad de ska göra med den nyfunna kunskapen. Primer är en teknisk indiefilm som lyfter fram tidsresande på ett sätt som vi kanske inte är direkt vana vid i science fiction-genren utan granskar istället tidsresande ur moraliska och sociala aspekter.

  • Förenklar eller fördummar aldrig till förmån för förståelse, vilket ger en väldigt realistisk bild av teknikjargong och all dialog.
  • Oerhört intressant vinkel på tidsresande både när det kommer till upptäckt och användande.
  • Trovärdigt skådespel från framförallt filmens huvudrollsinnehavare.
  • Man har verkligen lyckats arbeta kring sina låga produktionsvärden så att det aldrig känns att filmen skulle behövt en större budget.

  • Den svåra dialogen kan göra det oerhört svårt att hänga med i svängarna i handlingen, framförallt första gången man ser den.
  • Även handlingen som sådan är komplex och med många bottnar vilket gör att åtminstone en andra titt nästan krävs för att fullt uppskatta filmen.

Primer tolkar tidsresande på ett oerhört fascinerande och intressant sätt och använder fenomenet för att skapa ett berättande som känns unikt. Den trovärdiga atmosfär som man placerar handlingen i gör att fenomenet inte känns like science fiction eller som ett rent fantasifoster utan snarare som något som faktiskt skulle kunna hända. Tidslinjer och paradoxer med dem sköts snyggt och intressant men att förklara dessa skulle vara att spoilera upplevelsen för de som inte sett filmen. Gillar man lite långsammare indiefilmer och tycker att tidsresande som fenomen är intressant är Primer en given film att se, även om man kanske måste se om den för att verkligen få ut allting av den.

Speciella kriterier: Hanteras tidsparadoxer på ett kreativt, roligt eller allmänt bra sätt?

Ett fullt glas innebär att filmen är bra och rekommenderas och dessutom uppfyller de speciella kriterier som ställts. I fallet Primer handlar det om en välgjord film med ett jordnära perspektiv på ett exceptionellt fenomen. Tidsresandets alla sidor utforskas och behandlas genom att vrida och vända på de sociala, moraliska och verklighetstrogna implikationer som skulle kunna komma som följd. En stark rekommendation för de som gillar filmer som kräver eftertanke och vidare analys för att uppskattas till fullo.

Vad tycker du om Primer? Har du sett filmen själv och vad tycker du i sådant fall om upplägget? För invecklat och svårförståeligt eller spännande och intressant? Vad föredrar du, mer lättsmälta filmer om fascinerande fenomen eller som denna mer invecklade sådana? Kommentera nedan och dela dina åsikter!

Av Andreas Berg

Systemvetarstudent på dagen, podcastare i Farfararsparadoxen på natten.

Kommentarer (3) Trackbacks (0)
  1. Tack för påminnelsen! Har helt glömt av denna film men haft tankar på att se den flertalet gånger. Nu ska det bannemej bli av!

  2. Nu vill jag också se den! Ska försöka återkomma här med kommentarer även om jag inte ser den förrän i juni. ^_^

  3. Det är sannerligen en intressant film så jag hoppas att ni tar er tiden att titta igenom den :) Själv tänkte jag försöka klämma in en andra session med filmen ganska snart för att bättre hänga med i svängarna ^^


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.